Düşünce Özgürlüğü İçin 7. İstanbul Buluşması
1995 yılından beri, yasalar ve uygulamada yer alan düşünce ve ifade özgürlüklerini kısıtlayıcı tüm engellerin kaldırılması için faaliyette bulunan “Düşünceye Özgürlük Girişimi”, 2000’li yılların başından beri Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Araştırma Merkezi ile de işbirliği yapmaktadır.
Yedincisi gerçekleştirilen “İstanbul Buluşması”nın ana teması, bu defa sadece “düşünce ve ifade özgürlüğü”nün bugünü değil, yarını ve geleceği üzerinde de odaklanmıştır. Özellikle, yaygınlaşan dijital medya kullanımı ve bunun denetimine dair ulusal ve uluslararası politikalar tartışma konusu olmuştur.
Bu Buluşma’nın “Onur Konuğu” olan Noam Chomsky, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde düzenlenen ‘Düşünce Özgürlüğü için 7. İstanbul Buluşması’na, 9 Ekim’deki açılışında, o gün yapılan panellerde ve 10 Ekim’de gerçekleştirilen son oturumunda, Onur Konuğu olarak, “Oluşan Dünya Düzeninde Demokrasi ve Haklar” başlıklı konuşmasıyla katkıda bulundu. Bu oturum, günlerdir 500 civarında katılımcının kayıt yaptırdığı yoğun bir ilgiyle karşılandı ve konferansın yapıldığı salonun dışındaki ikinci salonda video link kanalından yapılan yayınla sunuldu.
Noam Chomsky’nin yanısıra, Richard Falk, Corinne Kumar, Eugene Schoulgin, Judith Chomsky, Christine Schnider gibi dünyaca ünlü, hukuk, siyaset, edebiyat ve uluslararası aktivizm alanının öndegelen adları, dünya ve Türkiye’deki temel siyaset tartışmaları, ABD dış politikası ve genelde insanın hakları üzerine konuşma yapıp, tartışmalara katılmışlardır.
Noam Chomsky ve Richard Falk, ayrıca, Türkiye’de Ömer Madra öncülüğündeki Küresel Eylem Grubu’nun, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya dikkat çekmek için, 10 Ekim Pazar günü, Taksim’de düzenlediği eyleme de destek vermek üzere katılımcılar arasında yer alıp, basına görüşlerini açıklamışladır.
Katılımcılar7. Buluşma’nın Onur Konuğu:
Prof. Noam Chomsky: 7 Aralık 1928’de Philadelphia’da doğdu. Pennsylvania Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisan eğitimi görerek 1955’de dilbilim konusunda doktorasını aldı. 1951 ile 1955 yılları arasında Harvard Üniversitesinde burslu bir öğrenciyken "Dönüşümsel Analiz" isimli doktora tezini tamamladı.
Chomsky 1955’te Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne öğretim üyesi olarak katıldı ve 1961’de Modern Diller ve Dilbilimi Bölümünde profesör oldu (şimdi Dilbilimi ve Filoloji).
20’den fazla üniversiteden fahri unvanlar ve dünyanın her köşesinden ödüller alan
Prof. Chomsky’nin dilbilim, felsefe, entelektüel tarih, çağdaş konular, uluslararası ilişkiler ve ABD dış politikası hakkında sayısız yazıları, kitapları ve konferansları var. İsrail devletini eleştiren yazıları yüzünden Ramallah Bir-Zeit Üniversitesi’nin daveti üzerine Mayıs 2010’da gittiği İsrail’e sokulmadı.
Düşünce Özgürlüğü için 7. İstanbul Buluşması Konukları: (Alfabetik)
Andrew Gardner: Mayıs 2007’den beri Uluslararası Af Örgütü’nde Türkiye raportörü olarak
çalışıyor. Bu süre zarfında, çalışmaları; özellikle ifade özgürlüğü, işkence ve bağışıklık ve sığınma hakkının ihlali konularına odaklandı...
Daha önce Türkiye’de insan hakları konularında sivil toplum örgütleriyle çok geniş alanda çalışmalar yürüttü.
Birleşik Krallık vatandaşı olan Andrew York Üniversitesi’nde Politika konusunda öğrenim gördükten sonra, Essex Üniversitesi’nde de Uluslararası İnsan Hakları Hukuku konusunda master yaptı.
Corinne Kumar: Bir sosyolog ve siyaset bilimci. Corinne çeşitli kitaplara katkıda bulundu. Bunlardan son ikisi Gift Economy-Hediye Ekonomisi (ekonomi/politika üzerine alternatif bakışlar) ve Feminist Challenges to Globalization-Küreselleşmeye Feminist İtirazlar (yeni bir politik hayal-ediş hakkında).
İnsan hakları üzerine yazıları egemen insan hakları söylemindeki Evrensellik/Evrenselcilik’e itiraz eden yazılarında, aktivist olarak çalışmaları ise Asya Kadın İnsan Hakları Konseyi, Uluslararası STK El Taller International ve Kadın Mahkemeleri’nde görülebilir. Corinne bazen düşünür, bazen şairdir ama daima bir hayat seyyahıdır.
Emin Huseynov:1979’da Azerbaycan’ın Bakü kentinde doğdu. 2005’te Azerbaycan devlet
Üniversitesi’nde Ekonomi ve Sigortacılık yüksek lisansı yaptı. Huseynov Turan Haber Ajansı için foto muhabirliği yaptı. 2005 ve 2006’da Gençlik Hareketi “Maqam!”’ın kurucusu ve koordinatörü oldu. Mayıs 2006’da Muhabirlerin Özgürlüğü ve Güvenliği Enstitüsü’nün (IRFS) kuruluşunda aktif rol aldı. O zamandan beri bu kurumun başkanı.
Eugene Schoulgin: 1941 yılında; Oslo'da doğdu. 1984 yılında yayımlanan Minner om Mirella; (Anılarımda Mirella) ile Nordisk Rd ödülüne aday gösterildi. Romanları İsveççe, Rusça, Almanca, Türkçe ve Arnavutça’ya çevrildi. 2000 – 2004 yılları arasında Uluslararası PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi başkanlığı, 2007 – 2010 yılları arasında da Uluslararası PEN Uluslararası Sekreterliği yaptı. Şu an, Uluslararası PEN 2. Başkanı.
Herbert Docena: Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de sosyoloji yüksek lisans öğrencisidir. Bir araştırma ve yandaşlık grubu olan Focus on the Global South’da (Küresel Güney’e Odaklanma) araştırmacı ve örgütçü olarak Irak, Filipinler, Tayland ve diğer bölgelerde savaş, militarizm, sömürgecilik ve demokratikleşme konularında çalıştı. Şu anda araştırmaları iklim değişikliği politikalarına odaklanmaktadır.
Prof. Hilal Elver: 2002 senesinden beri Kaliforniya Üniversitesi Santa Barbara’da Seçkin Ziyaretçi Profesördür. Kendisi daha önce Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim vermiştir. Bu dönemde Çevre Bakanlığı'nın yasal danışmanı ve Kadının Statüsü Genel Direktörü olarak Türk hükümetine hizmet etti. 1996’dan bu yana çeşitli Amerikan üniversitelerinde eğitim verdi. Yayınları genellikle uluslararası çevre hukuku ve uluslararası insan hakları hukuklarına odaklanmıştır. “Peaceful Uses of International Rivers: Case of Euphrates and Tigris Rivers” (Uluslararası Nehirlerin Barışçı Kullanımı: Dicle Fırat Nehirleri Dosyası) adlı kitabı 2002’de yayımlandı. Son kitabı “Global Headscarf Controversy; A Comparative Approach” (Küresel Başörtüsü Tartışması; Karşılaştırmalı bir Yaklaşım) 2011’de Oxford Üniversitesi tarafından yayımlanacaktır.
Irakli Kakabadze: Gürcü yazar Irakli Kakabadze; 2009’da Oxfam Novib/PEN Ödülüne layık görüldü. Irakli Kakabadze “Candidate Jokola”, “Compassionata”, "Land of Flowers – Liberation Theology" (Çiçekler Ülkesi-Kurtuluş Teolojisi) ve diğer birçok kitabın yazarıdır. Gürcistan’da meslektaşı Zurab Rtveliashvili ile beraber yeni birçok kültürlü performans tarzı olan Polyphonic Blues’u yarattı. Merhum Irakli Charkviani, Ketato, Salome Korkota ve en çok da Gogi Dzodzuashvili olmak üzere farklı müzisyenlerle işbirliği yaptı. Gogi Dzodzuashvili ile ortak çalışmaları olan ve Max Ernst’in 2004’te yayımladığı “Postindustrial Boys”’un söz yazarıdır.
Ivan Bedrov: 1973’te Bulgaristan’ın Filibe kentinde doğdu. Ingilizce dil okulunu bitirdikten sonra Filibe Radyosu'nda ve Bulgaristan ulusal radyosunda çalışmaya başlayan Bedrov, bir yandan da yüksek öğrenimini sürdürdü ve Filibe Üniversitesi'nde İngiliz Filolojisi dalında yüksek lisans yaptı. Chicago Devlet Üniversitesi dahil birçok başka ülkede mesleki deneyimlerini geliştiren Bedrov, 1994 yılından bu yana gazetecilik yapıyor.
Dr. Jayan Nayar: Güney Hindistan kökenli bir Malezyalı ve Birleşik Krallık'ta yaşıyor. Warwick Üniversitesi’nde Uluslararası Kalkınma Yasası ve İnsan Hakları Bölümü'nde program direktörü ve yardımcı profesör. 2002 ve 2005 arasında Jayan, Roma’da Lelio Basso Vakfı’nda Halk Yasası Programını koordine etti. Bu dönemde Dünya Irak Mahkemesi Koordinasyon (WTI) Komitesi'nin üyesi olarak görev yaptı ve Roma’da Medyanın Hataları konusunda bir WTI oturumu düzenledi. Dünya Kadın Mahkemeleri ile daha yakın ilişki içinde çalışmayı planlıyor.
Judith Chomsky: Medeni ve insan hakları avukatıdır ve Anayasal Haklar Merkezi ile çalışan avukatlardan biridir. Halihazırda sadece uluslararası insan hakları davalarında çalışmaktadır. Bu davalar arasında Burma’da zorla çalıştırma konusunda şirketlere karşı açılmış iki pilot dava Doe v. Unocal; Ken Saro-Wiwa ve diğerlerinin yargısız infazıyla ilgili olarak Wiwa v. Royal Dutch Petrol Şirketi vardır. Her iki dava da anlaşma ile sonuçlanmıştır. Şu anda, Güney Afrika’daki ırk ayrımcılığı dönemine ilişkin çeşitli şirketlere karşı açılmış davalara katılmaktadır. Bayan Chomsky ABD Mahkemelerinde Uluslararası İnsan Hakları Davaları’nın 2008’de yayımlanan ikinci basımının eş-yazarıdır. ABD ve yurtdışında sık sık ABD mahkemelerinde insan hakları davalarının açılması ve takibiyle ilgili eğitim vermektedir. Halihazırda Çin ve güneydoğu Asyalı insan hakları avukatları için Tayland’da seminer vermek ve Washington Hukuk Okulu'nda insan hakları uygulayıcıları için bir yuvarlak masa toplantısını yönetmeyi üstlenmiştir.
Kostiantyn Kvurt: Uluslararası STK “Internews Ukraine” kurul başkanıdır. Internews Ukraine bağımsız ve çoğulcu medya, tam demokrasi ve sivil toplum için medya alanında çalışan önde gelen bir sivil toplum örgütüdür. Bu STK’nın misyonu medya gelişimi yoluyla Ukrayna’da Avrupa değerlerinin yerleştirilmesidir. Kostiantyn Kvurt Ukrayna’da medya alanında önde gelen şahıslardan biridir. Koalisyon kurma ve örgütlenme alanında önemli deneyimi bulunmaktadır. Ukrayna’da bağımsız medyanın gelişmesini destekleyecek adil medya yasaları için lobi faaliyeti yapmıştır. Kvurt Devlet başkanlığı Konuşma Özgürlüğü Ulusal Komisyonu Başkan Yardımcısıydı. Ukrayna Radyo ve Televizyon Yayınları Ulusal Konseyi Sivil Konseyi üyesidir. Verkhovna Rada Konuşma ve Bilgi Özgürlüğü Halk Konseyi üyesidir.
Kristin T. Schnider: Londra’da doğdu ve Zürih’te büyüdü. Kristin serbest çalışan bir yazardır ve yazıları birçok dergi, mecmua ve antolojide yayımlanmıştır. Kristin iki roman, kısa hikayelerden oluşan bir cilt yayımladı; Almanca’dan İngilizce’ye ve İngilizce’den Almanca’ya eserler tercüme etti. Kristin İsviçre Kadın Yazarlar Ağı femscript’in kurucuları arasındadır, Zürih’teki Afrika Merkezi kadın grubu ve CRAN (Carrefour de reflexion et d‘action contre le racisme anti-noir) gibi gruplara önderlik etmiştir. Şu anda Uluslararası PEN Uluslararası Sekreter yardımcılığı görevinde.
Oleg Harencar: Buffalo’da New York Devlet Üniversitesi’nde film okudu. 1983 ve 1984’te Milan’da yaşadı ve İtalyan televizyon kanalı Moda Bum için dünya modası hakkında haftalık yarım saatlik bir program yönetti. Program Giorgio Armani, Gianni Versace ve Fendi kardeşler gibi önde gelen şahsiyetlerin portrelerini içeriyordu.
Harencar ABD, Avrupa ve Orta Asya’da çok sayıda film için danışmanlık, yöneticilik ve editörlük yaptı. Bu filmler hem yerel hem de uluslararası gösterime girdi ve bazıları ödül aldı.Geçen on yılda Harencar BBC için çekilen filmlerde çalıştı, senaryosunu kendi yazdığı bir kısa film çekti, uzun metrajlı bir filmin yapımcı ve yönetmenliğini yaptı ve Ukrayna’da orta büyüklükte bir televizyon kanalını (TONIS TV) yönetti. Halihazırda Oleg Harencar Ukrayna’daki az sayıda bağımsız televizyon ağından biri olan TVi’nin müdür yardımcısıdır.
Prof. Oleg Panfilov:1957’de Tacikistan’da doğdu. 1979’da Leninabad Devlet Pedagoji Enstitüsünü bitirdi (eski Khudzhandh Üniversitesi). Bir köy okulundan resmi Kültür Fonuna, Tacikistan’dan İsveç’e, Associated Press’ten Radyo Liberty’ye, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Glasnost Savunma Vakfı’na uzun bir kariyeri var. 23 kitabın yazarı ve editörü, 2000’den fazla yayınlanmış makalesi, 8 film senaryosu var. Çok sayıda ulusal ve uluslararası ödülün sahibi. 2009’dan bu yana Gürcistan’daki İlia Chavchavadze State Üniversitesi’nde görev yapmakta.
Prof. Richard Falk: Princeton Üniversitesi’nde Uluslararası Yasa ve Uygulamalarda Emeritus profesördür. Santa Barbara California Üniversitesinde Küresel ve Uluslararası İlişkilerde Seçkin Ziyaretçi Profesördür. 2008’de BM İnsan Hakları Konseyi tarafından Filistin Topraklarındaki insan hakları ihlalleri üzerine Özel Raportör olarak tayin edilmiştir. Nükleer Çağ Barış Vakfının başkanı ve Nation Magazine dahil birçok yayının kurul üyesidir. En son yayınları arasında The Horizons of Human Rights: The Pursuit of Justice in a Globalised World (İnsan Hakları Ufukları: Küreselleşen Dünyada Adalet Arayışı) (2001); The Costs of War: International Law, the UN, and World Order After Iraq (2007) (Savaşın Bedelleri: Irak’ın ardından Uluslararası Yasa, BM ve Dünya Düzeni); Achieving Human Rights (2008) (İnsan Haklarını Başarmak) bulunmaktadır.