2020’nin En Popüler Profesyonel ve Sosyal Becerileri*
İş dünyasının değer verdiği, sürekli değişen beceri kombinasyonları söz konusu olduğunda, işe alım uzmanları ön sırada yer alıyor. Bu beceriler ne kadar erken kavranırsa kişiyi rekabette o kadar üstün kılabiliyor. Şirketlerin en değer verdiği sosyal beceriler zaman içerisinde değişme eğilimi gösterirken, en çok aranan profesyonel beceriler, modern teknolojinin baş döndüren hızının da etkisiyle, bir anda değişebiliyor.
Geçen yıl Linkedin’in dünyada en çok aranan profesyonel beceriler listesinde bulut bilişim, yapay zekâ ve analitik düşünme en üst sıralarda yer alıyordu. Bu beceriler bu yılın listesinde de var, ancak yalnızca bir yıl önce çok da dikkate almadığımız bir beceri olan blockchain (blok zinciri) 2020’nin en çok aranan profesyonel beceriler listesinde ilk sıraya yerleşiyor.
İstihdam etmek için blockchain uzmanlığına sahip birini arıyor olsanız da, video üretim işi için bu kişiyi aradığınızı varsayalım, adayların bazı sosyal beceri kombinasyonlarına da sahip olmasını istersiniz. 2020’nin en çok aranan sosyal beceriler listesinde, tıpkı 2018 ve 2019’da da olduğu gibi, bu yıl da ilk sırada yaratıcılık yer alıyor. 5. sıraya ise, bu yıl listeye ilk kez giren ve tüm pozisyonlar için önemli bir beceri olan duygusal zekâ yerleşiyor.
Profesyonel ve sosyal beceri nedir?
Profesyonel beceri bir çalışanın belli bir görevi yerine getirme becerisiyle ilgiliyken, sosyal beceriler bu görevi nasıl yerine getirdikleri, yani nasıl uyum sağladıkları, nasıl işbirliği geliştirdikleri, problemleri nasıl çözdükleri ve nasıl karar verdikleriyle ilgilidir.
Profesyonel beceriler, yazılım geliştirme, vergi muhasebesi ve patent hukuku gibi özel bilgi ve teknik yeterlilikleri içerir. Sosyal becerilerle karşılaştırıldığında tanımlanmaları ve ölçümlenmeleri genelde daha kolaydır.
Sosyal beceriler davranış, düşünce, kişisel özellikler ve bilişsel becerilerle ilgilidir. Genellikle ölçümlenmeleri zordur, ancak kişinin çeşitli görev ve sektörlerde başarı göstermesine yardımcı olurlar.
2020 için dünya çapında en çok aranan ilk 10 profesyonel beceri ve ilk 5 sosyal beceri ise şöyle:
En Önemli 5 Sosyal Beceri
1. Yaratıcılık
2. İkna
3. İşbirliği
4. Adapte olabilirlik
5. Duygusal zekâ
En Önemli 10 Profesyonel Beceri
1. Blockchain
2. Bulut bilişim
3. Analitik düşünme
4. Yapay zekâ
5. UX tasarımı
6. İş analizi
7. Satış ortaklığı
8. Satış
9. Bilimsel bilgi işlem
10. Video üretimi
Bazı şirketler blockchaini dönüştürücü bir teknoloji olarak görüyor
Blockchain, bir dönemin karanlık kriptopara dünyasından doğan bir iş çözümü olarak ortaya çıktı. Bu da şu anlama geliyor: Blockchain uzmanlığı ve tecrübesi olan birilerini işe almak için finansal hizmetler alanında çalışıyor olmanıza gerek yok. Bu sebeple, işe alım uzmanlarının blockchainin nasıl çalıştığı, olası faydalarının neler olduğu ve bu yeni gelişen teknolojinin şirketinizin nasıl bir rol oynayacağını keşfedecek en iyi çalışanların kim olduğu konusuna vakıf olmaya başlamaları gerekiyor.
Paylaşımlı bir dijital defter olan blockchainin vaadi büyük. Destekçileri, bu teknolojiyi gönderimleri ve tüm benzer işlemleri şeffaf bir şekilde takip edecek güvenli, merkezden uzaklaştırılmış, maliyet ve zaman açısında etkin bir yöntem olarak görüyor. Sayıları hiç de az olmayan şüpheyle yaklaşanlar ise standartlaşmış protokollerin mevcut olmamasına, ölçeklenebilirliğe ve aşırı enerji kullanımına yönelik endişelerini dile getiriyor (Tek başına Bitcoin, İsviçre ulusuyla aynı miktarda enerji tüketiyor).
Öte yandan iş dünyası ve şirketler blockchainin potansiyelinin bu kumarı oynamaya değeceğini düşünüyor gibi görünüyor. Blockchain, IBM, Oracle, JPMorgan Chase, Microsoft (Linkedin’in ana şirketi), Amazon ve American Express gibi kurumsal dünyanın ağır topları için bir iş kolu haline geldi. Blockchain artık taşımacılıktan sağlık hizmetlerine, tarım ve gıda güvenliğinden eğlence ve oyuna kadar pek çok sektörde kullanılan bir teknoloji. Örneğin blockchain ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve Avusturya’da en çok aranan profesyonel beceri.
Sosyal beceriler talep eden şirketler duygusal zekâsı gelişmiş olan adaylara odaklanıyor
Profesyonel beceriler bir çalışanın şirketteki rolüne özelken, yaratıcılık, ikna, işbirliği, adapte olabilirlik ve duygusal zekâ gibi en önemli sosyal becerilerin hemen hemen tüm pozisyonlar için gelişmiş olması beklenir.
Bu yıl listeye yeni giren duygusal zekânın farklı insanlar için farklı anlamları var. 1995 yılının en çok satan kitaplarından biri olan Emotional Intelligence’ın yazarı Daniel Goleman’a göre duygusal zeka, öz farkındalık, öz denetim, sosyal beceriler, empati ve motivasyonun birleşimine işaret ediyor. Farklı görüşler de kendisinin ve başkalarının duyguları tanıyabilme ile üretken düşünce ve davranışları harekete geçirmek için duygusal bilgiyi kullanabilme becerisine değiniyor.
Adayın geçmişteki bir hatasıyla nasıl başa çıktığı ve onu neyin motive ettiği gibi sorular sorarak, adaylara kişilik testleri uygulayarak ya da onların kısa süreli projelere katılmasını sağlayarak başvuranları duygusal zekâ açısından inceleyebilirsiniz. Yöneticiler de uygun davranışları modelleyerek, düzenli ve gerçeğe dayalı geribildirimlerde bulunarak ve kendine güven eğitimleri sunarak mevcut ekiplerinde duygusal zekanın gelişmesini sağlayabilirler.
Duygusal zekâ elbette sadece işe aldığınız kişiler için önemli değil. İşe alım uzmanları için kritik öneme sahip. Herkesin belirli bir seviyede duygusal zekâsı var ve bunu geliştirmek için bazı uygulamalar da mevcut. Bunlar, eleştiriyi bir öğrenme fırsatı olarak benimsemekten her durumun “nedenini” keşfetmeye kadar uzanıyor.
Duygusal zekânızı geliştirdiğiniz zaman, ister satış ve iş analizi gibi tamamen geleneksel beceriler, isterse de blockchain ya da bulut bilişim gibi modern çağın becerileri söz konusu olsun, kurumunuzun en çok ihtiyaç duyduğu becerilere tam olarak sahip olan adayları bulma ve kuruma çekmeye hazır olacaksınız.
Metodoloji: En çok aranan beceriler, ilgili arza göre en yüksek talepte olan beceriler değerlendirilerek tespit edilmiştir. Talep, en yüksek ücretlerle işe alınan kişilerin Linkedin profilinde listelenen becerilerin belirlenmesiyle ölçülmektedir. 100,000 Linkedin üyesi olan şehirler bu değerlendirmede yer almıştır.
(*) Bruce Anderson’ın Linkedin’de yayımlanan “The Most In-Demand Hard and Soft Skills of 2020” başlıklı yazısından çevrilmiştir. Yazının orijinali için: https://business.linkedin.com/...