“Yaşayan Kütüphane” ELSA Day'de birinci seçildi.
Dünyanın en büyük hukuk öğrencileri birliği ELSA (Avrupa Genç Hukukçular Derneği) 43 ülkeden 197 etkinliğin katıldığı insan hakları temalı “Visibility Contest” yarışması düzenledi. ELSA İstanbul Şubesi “Yaşayan Kütüphane” etkinliği ile birinci seçildi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Çağdaş İslim’in başkanı olduğu ELSA İstanbul Şubesi de bu etkinliğe "Yaşayan Kütüphane" projesi ile katıldı. Herhangi bir nedenle toplum tarafından ayrımcılığa maruz kalan kişilerin kişisel deneyimlerinin paylaşıldığı, kâğıtların değil insanların okunduğu “Yaşayan Kütüphane” etkinliğine 300’ü aşkın okuyucu katıldı.
ELSA Day’in ardından insan haklarına en çok vurgu yapan, ulusal ve uluslararası anlamda en fazla görünürlüğe sahip olan etkinlikler değerlendirildi. Malta’da 19 Mart tarihinde gerçekleştirilen “Visibility Contest” yarışmasında “Yaşayan Kütüphane” 197 etkinlik arasından birinci seçildi.
Avrupa Genç Hukukçular Derneği (ELSA), Avrupa'da 43 ülkede 300'e yakın hukuk fakültesinin 38.000 öğrenci ve mezununu kapsayan bir organizasyondur. Bağımsız, tarafsız, kar amacı gütmeyen, kültürel farklılıklara dayalı bir dünya yaratma ideali ile kurulmuş, dünyanın en büyük uluslararası hukuk öğrencileri birliğidir.
Yaşayan Kütüphane Nedir?
Yaşayan Kütüphane normal bir kütüphane gibi çalışıyor. Kitapları, kitapların katalogları, okuyucuları, üye kartları ve kütüphanecileri var.
Okuyucular kütüphane kataloğundan seçtikleri kitapları alıp okuyorlar. Daha sonra kitapları kütüphaneye iade ediyorlar. Dilerlerse bir kitabı birden fazla kişi aynı anda okuyabiliyor. Yaşayan Kütüphane’nin diğer kütüphanelerden tek farkı kitapların insan olması!
Bu fikir ilk olarak Kopenhag'da yerleşik “Şiddeti Durdurun” (Foreningen Stop Volden) isimli bir gençlik örgütü tarafından geliştirildi ve 2000 yılındaki Roskilde Festival alanında ilk kütüphane kuruldu. Avrupa Konseyi desteği ile 2001 yılında Budapeşte’de Sziget Festival’inde kütüphanenin tekrar kurulması sağlandı. O tarihten bu yana her yıl Avrupa’nın çeşitli ülkeleri başta olmak üzere birçok festivalde ve çok sayıda gencin bir araya geldiği başka toplanmacalarda da kurulmaya devam etti.
Türkiye’deki ilk Yaşayan Kütüphane uygulaması Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından 2007 yılındaki Barışarock Festivali’nde uygulandı. Daha sonra bu iki kurumun işbirliğinde 2008’de GePGeNç Festival’de ve tekrar Barışarock’ta okuyucularla buluştu.2009 yılındaki ilk Kütüphane Sivil Sesler Festivali’nde düzenlendi. İkincisi TÜYAP Kitap Fuarı’nda hayat buldu. Halen farklı STK’ların da Kütüphane uygulamaları devam ediyor.