Facebook’un Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü (COO) ve “Lean In” kitabının yazarı Sheryl Sandberg BİLGİ’deydi
Kullanıcı sayısı yaklaşık 1,2 milyar olan sosyal medya devi Facebook’un Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü (COO) ve “Lean In” (Sınırlarını Zorla) kitabının yazarı Sheryl Sandberg, 21 Ocak Salı günü BİLGİ öğrencileriyle santralistanbul Kampüsü’nde bir araya geldi.
Kurucusu Mark Zuckerberg’den sonra Facebook’un en güçlü isimlerinden biri olan Sheryl Sandberg, Bill Clinton döneminde ABD Maliye Bakanlığı’nda personel şefi oldu ve yıldızı da bu görevinde parladı. Kariyerine Google’da Uluslararası İnternet Satış Operasyonları Ekibi başkan yardımcısı olarak devam etti. Ardından kendisi gibi Harvard mezunu olan Mark Zuckerberg’in teklifiyle Facebook’a transfer oldu. Sheryl Sandberg, Fortune Dergisi tarafından en güçlü 50 kadın arasında gösterildi. Başarılı iş kadını bugüne kadar edindiği deneyimleri “Lean In: Sınırlarını Zorla - Kadınlar, İş ve Liderlik İsteği” adlı kitabında yazdı. Doğan Kitap tarafından çıkan kitapta Sandberg, kadınların iş dünyasında liderlik konumuna aday olmalarını tavsiye ediyor. “Dünyayı hâlâ erkeklerin yönettiği açık bir gerçek. Bu, herkesi etkileyecek kararlar alınması gerektiğinde kadınların sesinin eşit derecede duyulmadığı anlamına geliyor” diyen Sandberg kitabını, kendi alanında en yükseğe çıkmak ya da herhangi bir amaca güçlü bir şekilde ulaşmak isteyen kadınlar için yazdığını belirtti.
Sandberg'in kitabı Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan ve kadınların hedeflerine ulaşmalarında destek olmayı hedefleyen Lean-In hareketine de öncülük etti.
Sandberg BİLGİ öğrencilerine yaptığı konuşmada, kadınların dünya nüfusunun yüzde 50’sini oluşturmasına rağmen karar mekanizmalarında yeterince yer almadıklarını vurguladı. Sandberg, Türkiye siyasi tarihinde sadece bir kadın lider olduğunu, ABD’de hiç olmadığını hatırlattı. “Türkiye’de meclisteki kadın oranı yüzde 14. Avrupa Parlamentosu’nun ise üçte biri kadın. Bu oranların hiçbiri, yüzde 50’ye yaklaşmıyor. Dünyayı etkileyen kararlarda kadınların sesi yeterince duyulmuyor” dedi. Türkiye’de kadınlara 1934 yılında seçme ve seçilme hakkı verilmesinin çok önemli bir adım olduğunun altını çizen Sandberg “Türkiye, Avrupa’daki ve dünyadaki birçok ülkeden önce bu hakkı tanıdı” dedi.
Lean In kitabında kendi hayatından örnekler verdiğini belirten Sangberg, iş hayatında karşısına çıkan engellere de kitabında anlattığını söyledi. Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Sheryl Sandberg, iş hayatında kadının aynı zamanda duygusal engellerle de mücadele ettiğinin altını çizdi ve kadınlara daha güçlü olmalarını önerdi. Sandberg konuşmasının sonunda öğrencilere “Kadınlar eşit haklara sahip mi ve hayatlarının kontrolü kendi ellerinde mi?” sorusunu yönelterek, “Bunu 1 dakika düşünmenizi öneririm” dedi. Sandberg öğrencilere, her zaman sistemin değişmesini beklemek yerine kişisel değişimi gerçekleştirmenin önemli olduğunu vurguladı. “Kalıplaşmış rollerin dışına çıkın” tavsiyesinde bulundu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver yaptığı açıklamada dünyanın en prestijli, güçlü iş kadınlarından olan Sheryl Sandberg’i BİLGİ’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Sanver “Bugüne kadar dünya liderlerini, iş adamlarını ve iş kadınlarını, akademisyenleri, sanatçıları Üniversitemiz’de ağırlamaktan gurur duyduk. Alanlarında çığır açmış olan akademisyen, siyasetçi, kanaat önderi ve yöneticilerin birikimlerini bizlerle paylaşmaları, akademik yaşantımızda sağlam bir gelenek oluşturdu. Hemen herkesin kullandığı ve bir dünya devi olan Facebook’un üst düzey yönetimini üstlenmiş, yenilik ve yönetişim alanında kendi yolunu oluşturabilmiş bir isim olan Sheryl Sandberg’in katkılarını dinlemenin, birikiminden faydalanmanın bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. Kadın hakları ve kadının profesyonel yaşamdaki yeri konusunda verilen mücadelenin hiç bitmeyeceğini hepimize hatırlattığı için de kendisine müteşekkiriz” dedi.