Yenilikçi ambalaj tasarımıyla gıda israfını azaltmayı amaçlayan A-BLOCK projesinin başlangıç toplantısı yapıldı
Avrupa Komisyonu Ufuk 2020 Çerçeve Programı tarafından desteklenen ve PRIMA-Med: Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı Programı kapsamında yürütülen A-BLOCK Projesinin (Nano-Etkin Antimikrobiyal Gıda Ambalajlarının Akdeniz Tarımsal Atıklarından Elde Edilen Doğal Biyoaktif Maddeler ile Birleşimi ve Geliştirilmesi Projesi) başlangıç toplantısı tüm proje paydaşlarının katılımıyla 21-22 Kasım 2024 tarihinde santralistanbul Kampüsü’nde yapıldı.
Toplantıya BİLGİ Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Betül Aktaş, Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Deniz Dalgıç, İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bilge Baş, Luxembourg Institute of Science and Technology’den Sivashankar Krishnamoorthy; Université Claude Bernard Lyon 1’den Sami Ghinimi, National and Kapodistrian University of Athens’ten Vassilios Roussis ile Efstathia Ioannou, Ülker Bisküvi’den Tümay Temiz, Yonca Mısırlıoğlu ile Ertan Şahin, Polinas A.Ş.’den Ümit Sancar katıldı.
4 farklı ülkeden 6 kurumun oluşturduğu konsorsiyumun proje koordinatorlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi üstleniyor. Proje tarımsal atıkların geri dönüştürülmesi ile elde edilen antioksidan ve antibakteriyel kimyasalların diatom ve mikroemülsiyon yardımı ile gıda paketine hapsedilmesini sağlayarak gıda ambalajlarında bakteri oluşumunu engellemeyi amaçlıyor. Projede gıda paketinin yüzeyinde fiziksel olarak antibakteriyel etki yaratacak nano boyutta diken yapılarının oluşturulması ile ambalajların antibakteriyel özelliğinin artırılması hedefleniyor. Proje kapsamında tasarlanan ambalajlar başlangıç olarak et ve kek ürünlerinde denenecek. Proje yenilikçi ve sürdürülebilir bir yaklaşım ile gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatmayı ve gıda israfının önüne geçerek bu alandaki bilimsel ve teknolojik ilerlemeye katkı sunmayı hedefliyor.