Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi 3. sınıf öğrencilerinin uluslararası başarısı

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinden kurulu 7 kişilik bir takım tarafından gerçekleştirilen “Experiencing Ancient Ephesus: A Journey Through Time with 3D, XR and AI” isimli proje 3-6 Haziran 2024 tarihleri arasında Atina’da 22’ncisi gerçekleştirilen “Annual International Conference on History & Archaeology: From Ancient to Modern” konferansında fakülte öğrencisi Arda Güler tarafından başarıyla sunuldu.

Proje, Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümleri 3. sınıf öğrencileri Arda Güler, Alp Kayra Dağıstanlı, Arif Emre Sevil, Ceren Özcan, Mert Kaytaz, Serkan Kahraman,Yiğit Bozkurt tarafından geliştirildi.

Proje hakkında:

Proje, eski parlaklığını büyük ölçüde yitirmiş olan Efes antik kentine zamanda yolculuk yapmayı ve kenti 2.-3. yüzyıllardaki en parlak günlerinde olduğu gibi deneyimleme olanağı sağlamayı amaçlıyor.

Proje kapsamında 3B yeniden yapılandırma (3D), artırılmış gerçeklik (XR) ve yapay zeka (AI) teknolojileri kullanılarak yeni bir sanal ve sürükleyici deneyim yaratıldı. Tarih ile moderniteyi buluşturan projede  geçmişe yapılan bu zaman yolculuğu, tarihi bilgilerin en son teknolojilerle birleştirilmesiyle mümkün oldu.

Mevcut teknolojilerin analizi ve karşılaştırılmasının yanı sıra tarihi ve arkeolojik bilgilerin sentezlenmesini de içeren kapsamlı bir çalışma, antik Efes'in yeniden yaratılması ve deneyimlenmesi için kritik öneme sahipti. Roma dönemine ait simgesel yapılar dijital olarak yeniden inşa edildi ve çeşitli kaynaklar kullanılarak orijinal hallerine geri döndürüldü. Animasyon, Oyun ve Yapay Zeka ile zenginleştirilen 3D sanal Efes ziyareti, ziyaretçiler için sürükleyici bir deneyim yaratarak tarihi bölge ve antik Efeslilerin avatarlarıyla etkileşim olanağını veriyor.

Projede Liman Kapısı, Büyük Tiyatro, Celsus Kütüphanesi ve Agora gibi önemli yapıları içeren Efes'e sürükleyici bir yolculuk sağlandı.

Görseller