BİLGİ Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dünya Sağlık Haftası’nı etkinliklerle kutladı
Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu yılki teması ‘Refah, Eşitlik ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Sağlığı Geliştirme’ olarak belirlenen 7 Haziran Dünya Sağlık Günü ve Sağlık Haftası (7-13 Nisan) BİLGİ Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından etkinliklerle kutlandı.
Sağlığı geliştirme alanında farkındalık yaratmak amacıyla; 7 Nisan gününde Prof. Dr. Çağatay Güler tarafından ‘Genç ve Çevre’ başlıklı seminer verildi. Seminerde gençlerin sürdürülebilir çevre için sahip olmaları gereken motivasyon kaynakları tartışıldı.
8 Nisan gününde ise BİLGİ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek’in konuşmacı olduğu ‘Refah-Eşitlik ve Kalkınma Kapsamında Sağlığı Geliştirme Programları’ başlıklı seminer düzenlendi.
Seminerde sağlığı geliştirme programının geliştirilme sürecini örneklerle paylaşan Prof. Dr. Zeynep Şimşek, gezegenimizi ve sağlığı korumanın yollarından bahsetti.
Konuşmasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından duyurulan bireysel sağlık kararlarını da paylaşan Şimşek, bu kararlar arasında tütün kullanmayı bırakma, anne sütü ile besleme, gazlı içecek ve işlenmiş gıdalar yerine taze sebze ve meyve tüketme, tuz, şeker ve yağdan uzak durma, oda sıcaklığını 21.5 derecenin altında tutma gibi önlemleri vurguladı. Şimşek, ayrıca toplu taşıma ile seyahat etme, geri dönüştürülebilir ürünler kullanma, yenilenebilir enerjiye geçme gibi tedbirlerin çevrenin korunması açısından önemine değindi.
Tüm sağlık çalışanlarının öncelikli görevinin hastalıkları önleyen uygulamaları hayata geçirmek olduğunu belirten Şimşek, sağlık eğitimi ve sağlık danışmanlığı hizmetinin nitelikli verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Şimşek, sağlık tesislerini karbondan arındırmanın, enerji kullanımını kontrol etmenin, sağlık bakım malzemelerinin israfını önleyici uygulamaların önemini vurguladı.
Alınan tüm kararların insanın tam iyilik halini ve ekolojik dengeyi önceliğe alması gerektiğini belirten Şimşek, yenilenebilir enerjiye geçilerek fosil yakıtların sınırlandırılması ve fosil yakıtlardan alınan vergilerin halk sağlığı hizmetlerine aktarılması gerektiğini söyledi. Şimşek, felç, kalp hastalığı, akciğer kanseri ve astım gibi hem kronik hem de akut solunum yolu hastalıklarının kontrolü için hava kirliliğinin önlenmesi gerektiğini belirtti.
Seminerin sonunda dünyayı ve sağlığı korumaya yönelik alınması gereken bireysel kararlarla ilgili Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan sorular seminere katılanlara çevrimiçi yöntemle soruldu. Soruları yanıtlayan BİLGİ Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri arasında Esmanur Subaşı birinci, Deniz Simge Türkmen ikinci ve Gökhan Yılmaz üçüncü oldu.