SEÇBİR Konuşmaları-43: Dil Soykırımı: "Tekdilli Eğitim Sistemi ve Kürtçenin Aktarımı"
Tarih: 11 Mart 2015, Çarşamba
Saat: 17.00-18.30
Yer: santralistanbul Kampüsü, E2-302
Konuşmacı: Elif İnal (Boğaziçi Üniversitesi)
Soykırım, bir grubun bir özelliği dolayısıyla hedef alınması ve insanların yok edilmesi ve/veya hedef alınan özelliklerinin yok edilmesi şekillerinde ilerler. Soykırımın birçok çeşidi ve aracı vardır. Bu araçlardan bazıları şiddet içeren ve görünür şekillerde olsa da, bazıları üstü kapalı ve ‘kurnaz’ şekillerde yürütülmektedir. Eğitim sistemindeki ‘geçer akçe’nin Türkçe olmasından dolayı, Kürtçe konuşan ailelerin çocuklarının dili aktarmadaki seçimleri kurumsal olarak da engellenmektedir. Bu durum karşısında ailelerin dili aktarmayı seçip seçmemesi, üzerine düşünülmüş ve çelişkiler barındıran bir karar haline gelmektedir. Tekdilli eğitim sistemi, dil üzerinden yürütülen baskıların bir parçasıdır ve soykırımın bir parçası olarak ele alınmaktadır. Bu sunumda, tekdilli eğitim sistemi içerisinde ve Kürtçe üzerindeki hukuki, politik ve kurumsal baskılarla Kürtçenin nesiller arası aktarımına bakarak dil soykırımı incelenecektedir.
Elif İnal:
Elif İnal, lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini Koç Üniversitesi Tarih ve Toplum Çalışmaları Bölümü’nde tamamladı. SAM Araştırma Şirketi bünyesinde ve daha sonra çeşitli araştırma projelerinde yer aldı. Toronto Üniversitesi’nde ‘Soykırım ve İnsan Hakları Programı’na katıldı. Halen Boğaziçi Üniversitesi’nde doktora eğitimine devam etmektedir.
SEÇBİR Konuşmaları dizisi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi (SEÇBİR) tarafından düzenlenmektedir.