Bilinçli İD: Nöropsikanalizde İD Sempozyumu

güncelleme: yayınlama:

Konuşmacılar: Mark Solms, Jaak Panksepp, Brian Johnson
Tarih: 12 Haziran 2012
Saat: 17:00-21:00
Yer: Santral Kampüsü, E4-305

İstanbul Nöropsikanaliz Çalışma Grubu, Doku Bireysel ve Kurumsal Danışmanlık Merkezi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nın ortak organizasyonu olan bu nöropsikanaliz sempozyumunda, Uluslararası Nöropsikanaliz-NPSA Derneği başkanı MARK SOLMS, dernek yönetim kurulu üyeleri JAAK PANKSEPP ve BRIAN JOHNSON’ı sizlerle buluşturuyoruz…

“BİLİNÇLİ İD”: SOLMS bu konuşmasında, psikanalitik kuramda kuzey kutbunu güneye, güney kutbunu kuzeye çevirebilecek yeni bir tezle çığır açıyor! Solms, zihnin ilkel parçası İD’in aslında bilinçli, gerçeklik odaklı EGO’nun ise bilinçsiz olduğunu savunuyor! EGO’nun bilinçliliğini duyusal algılardan ziyade, endojen İD’den aldığını iddia eden Solms, savını afektif sinirbilime dayandırıyor. New York Psikanaliz Enstitüsü’ndeki “Bilinçli İD” konuşmasıyla henüz Kasım ayında zihinleri tersine çeviren Solms, tezini ABD dışında ilk kez İstanbul’da sunacak…

“AFEKTİF SİNİRBİLİMDE ZİHNİN VE İD’İN DUYGUSAL TEMELLERİ”: PANKSEPP, yaşamını adadığı afektif sinirbilim bulgularıyla, arkaik beyine dikkat çekip hepimizi duyguya davet ediyor! Bu konuşmasında Panksepp, memelilerin beynindeki -İD’le ilintili- temel duygusal süreçleri ve bu süreçlerin insan zihnini anlamamızdaki rolünü izah edecek. Psişik acı ve hazzın nörolojik köklerini tartışarak, depresyonu daha iyi anlamamızı sağlayacak ve geliştirilebilecek yeni terapötik yöntemlere de değinecek. Afektif sinirbilimin babası Panksepp, arkaik beyine ışık tutan teorisini anlatmak için Türkiye’ye ilk kez gelecek.

“BAĞIMLILIKLARDA İD’İN NÖROPSİKANALİZİ”: JOHNSON, konuşmasında bağımlılıklarda nöropsikanalitik olarak İD’i inceleyecek ve dürtünün nörolojik temellerini, dürtü azaltımını, arzuları tartışacak. Bağımlılık yapan maddelerin afektif sinirbilimde “Arayış” olarak tanımlı sistemi değiştirerek, arzuların yönetimini devraldığını açıklayacak. Johnson’a göre bu biyolojik değişim sonucunda, kısmi tatmin sağlayan ve maddenin sonuçlarına dair endişeyi azaltan psikolojik defanslar pekişiyor. Böylelikle, dürtünün tekrarlanan kısmi tatmini, maddeye ve satıcıya kateksisle sonuçlanıyor. Johnson, ABD’de kitapları yok satan nöropsikanalitik bağımlılık teorisini Atina Npsa Kongresi’nde sunmadan önce, ilk kez İstanbul’da tartışacak…

İlklerin yaşanacağı “NÖROPSİKANALİZDE  İD” şölenine hepinizi bekliyoruz…!
Bu şöleni kaçırmamak için Japonya’dan gelecek Kyoto Npsa Grubu’na ek olarak, diğer ülkeler de davetli…!

Kayıt ve ödeme :  DOKU Bireysel ve Kurumsal Danışmanlık Merkezi -  0 216 550 55 22
Ücret :  Uzman 150 TL+ KDV / Öğrenci 100 TL + KDV

 *Ücrete moladaki ikramlar dahildir. 
* Sempozyum  tüm ilgilenenlere açıktır.          

* Yer kısıtlı olduğu için en kısa sürede isim yazdırmanız rica olunur. 
* İstanbul Nöropsikanaliz  (www.npsa-istanbul.com) iletişim listesine üye olmak için: npsa.istanbul@yahoo.com.tr

 

NÖROPSİKANALİZDE İD SEMPOZYUMU KONUŞMACILARIN KISA ÖZGEÇMİŞLERİ:

Prof. Mark Solms : St. Bartholomew ve Londra Kraliyet Tıp Fakültesi Nöroşirurji Bölümlerinde fahri öğretim üyesi, Cape Town Üniversitesi ve Groote Schuur Hastanesi’nde Nöropsikoloji profesörüdür, 2000 yılında Uluslararası Nöropsikanaliz Derneği’ni kurmuştur ve halen yöneticisidir, Aynı zamanda New York Psikanaliz Enstitüsü Arnold Pfeffer Nöropsikanaliz Merkezi’nin direktörüdür. Yaşamını sinirbilim ve psikanalizin sentezine adayan Solms, Britanya Psikanaliz Birliği, New York Psikanaliz Cemiyeti ve İngiliz Nöropsikoloji Birliği üyesidir. Sinirbilim ve psikanaliz dergilerinde 250’den fazla makalesi yayınlanmıştır. “Rüyaların Nöropsikolojisi” (1997) isimli kitabı en çok yankı getiren kitabı olmuştur. Uluslararası Nöropsikanaliz Dergisi’nin yardımcı editörüdür. 2001 yılında Amerikan Psikiyatri Birliği’nin “Uluslararası Psikiyatrist” ödülünü almış olan Solms, yine 2001 yılında Karen Kaplan-Solms ile yazdığı kitabı “Nöropsikanalizde Klinik Çalışmalar” ile NAAP'in Gradiva ödülünü kazanmıştır. Oliver Turnbull ile birlikte, 12 dile çevrilen “Beyin ve İç Dünya” isimli kitabın yazarlarındandır.   

 

Prof. Jaak Panksepp:  Pittsburgh Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu Panksepp, doktorasını fizyolojik psikoloji üzerine tamamlamıştır. Şu an, Washington Üniversitesi Sinirbilim Programı Hayvan Sağlık Bilimi başkanıdır ve Bowling Green Devlet Üniversitesi’nde seçkin araştırma profesörüdür. Yaşamını adadığı araştırmalar memelilerde birincil süreç duyguların sinirbilimsel incelenmesine öncülük etmiştir. “Afektif Sinirbilim” terimini literatüre kazandırmış, bu terimi duyguların nöral mekanizmalarını inceleyen araştırma alanıyla eşleşmiştir. Afektif Sinirbilim teorisini sadece nöro-etolojik değil deneysel perspektiflere de dayandırmıştır. Sadece kognitif süreçlere odaklanan uzmanlara, arkaik beyinde öncülüğün duygularda olduğunu savunmuş ve yıllarca limbik sistemin yegane savunucusu olmuştur. Anne-bebek sosyal bağlanmasında opiodlara dayanan ilk nöral modeli geliştirmiştir, ve birçok diğer afektif sürecin nöral sistemlerini tanımlamıştır. 70 yıllık yaşamına 50yi aşkın ödül, 500’ü aşkın makale, 11 kitap sığdıran Panksepp, en çok hayvanlarda kahkahanın araştırılması üzerine yayınlarıyla popüler olmuştur ve bu araştırmaların sonuçlarıyla depresyonun tedavisine yeni yöntemler katmıştır. 2003’te Afektif Sinirbilim Kişilik Ölçeği’ni geliştiren Panksepp ve Davis’in süpervizörlüğünde bu yıl İstanbul Nöropsikanaliz Çalışma Grubu’na bağlı Afektif Sinirbilim Birliği kurulmuştur. 2011’den beri Brian Johnson ile kronik ağrı tedavileri ve opiodlar üzerine araştırma sürdüren Panksepp, en son 2012’de “Zihnin Arkeolojisi” (Archaeology of Mind) kitabını yayınlamıştır.
 

Doç. Brian Johnson: New York Upstate Medical Üniversitesi’nde Bağımlılık Psikiyatrisi Direktörüdür ve SUNY Upstate’de psikiyatri doçentidir. Amerikan Psikanaliz Derneği’nin, “Psikanaliz ve Psikoterapide Bağımlı Hasta” adlı yıllık çalıştayında eşbaşkandır. Syracuse Tıp Merkezi’nde kayıtlı araştırmacı olarak çalışmaktadır. Columbia Üniversitesi biyoloji mühendisliği lisans derecesine ve New York Medical College’dan tıp doktoru derecesine sahiptir. Psikiyatri eğitimini Cambridge Hastanesi’nde, psikanaliz eğitimini Boston Psikanaliz Enstitüsü’nde tamamlamıştır. Harvard Tıp Okulu’nda 30 yıl öğretim üyeliği yapmış olan Johnson, 2008’de SUNY Upstate’e geçmiştir. 30 yıl boyunca, detoksifikasyondan geçen 15,000 hastayı tedavi etmiştir. 2006 yılında Amerikan Psikiyatri Derneği Seçkin Üyesi ödülünü alan Johnson, Uluslararası Nöropsikanaliz Derneği ve Bağımlılık Psikiyatrisi Akademisi’nin kuruluş üyelerindendir. Madde bağımlılığı olan hastaların nöropsikanalitik tedavisi, reçeteli ilaçların kötüye kullanımı ve kronik ağrıların tedavisi üzerine birçok yayını vardır ve ergenlere yönelik nöropsikanalitik kitabı “21. Yüzyılda Yaygın Zombileştirme ve Zombi Efendilerinin Savaşları” adlı kitabıyla büyük bir sosyal sorumluk yerine getirmiştir (www.gegensatzpress.com/zombies). Uluslararası Nöropsikanaliz Dergisi’nin yanında, “Frontiers in Psychoanalysis and Neuropsychoanalysis”, “American J of Addictions”, “J of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences” gibi daha birçok derginin yayın kurulundadır.