güncelleme: yayınlama:

Krizler Çağında Çocuk Olmak: Araştırma Sonuçları ve Politika Önerileri

Krizler Çağında Çocuk Olmak: Araştırma Sonuçları ve Politika Önerileri

Tarih: 25 Aralık 2024, Çarşamba

Saat: 10.00 - 12.00

Yer: santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi Kontrol Odası & Çevrimiçi

 

Konuşmacılar:

Başak Akkan

Emre Erdoğan

Gözde Durmuş

Pınar Uyan Semerci

 

Etkinliğe katılmak için tıklayın.

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Krizler Çağında Çocuk Olmak: Türkiye'de Pandemi Sonrasında Çocukların İyi Olma Halini Yeniden Düşünmek” başlıklı araştırma projesinin kapanış toplantısı 25 Aralık 2024 Çarşamba günü saat 10:00-12:00 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesisantralistanbul kampüsünde gerçekleştirilecektir. Türkiye’de çocukların iyi olma halini bütüncül bir perspektifte ele alan araştırmanın sonuçlarının paylaşılacağı ve politika önerilerinin sunulacağı bu toplantıya, alanda çalışan tüm uzmanları, ilgilileri ve paydaşlarımızı davet ediyoruz. İstanbul dışındaki paydaşların da katılımı için toplantı çevrimiçi de yayınlanacaktır.

 

TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen ve 1 Nisan 2023 tarihinde başlayan araştırmamızda, Covid-19 salgını sonrası ekonomik, sağlık, göç, iklim gibi çoklu krizlerin yarattığı belirsizlik ortamı ve teknolojik değişimler çerçevesinde, Türkiye’de çocuğun iyi olma hali “maddi durum”, “sağlık”, “eğitim”, “risk ve güvenlik”, “barınma ve çevre”, “katılım”, “ilişkiler” ve “dijital” boyutlarıyla incelenmiştir. Araştırmanın saha aşamasında farklı nicel ve nitel yöntemlerden oluşan karma yöntem kullanılmıştır. Nicel araştırma kapsamında Türkiye genelinde 11-18 yaş arası çocuklar ve ebeveynlerini kapsayan 1500 hanelik temsili bir örneklemle anket çalışması yapılmıştır. Niteliksel çalışma kapsamında ise Şanlıurfa ve İstanbul’da sosyo-ekonomik statüleri farklı çocuklarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerle krizlerin çocuklar üzerindeki etkileri doğrudan çocukların gözünden anlaşılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, bu illerde çocuklarla odak grup toplantılarının yanı sıra ebeveynler ve öğretmenlerle de çalışmalar yürütülerek krizlerin çocuk çevresindeki destek ağlarına etkisi ele alınmıştır.

 

Sürecin başlangıcından bu yana, tüm paydaşların katılımıyla Arama Atölyesi, Konuşma Serileri ve Çalıştaydüzenlenmiştir. Bu toplantıların sonuçları, politika önerilerine odaklanarak, kapanış toplantısında sunulacaktır. Çocuğu deneyimlerinin öznesi olarak kabul eden araştırma projemiz boyunca Çocuk Danışma Ekibi kurulmuştur. Kapanış toplantısında, bu ekibin çalışmaları ve deneyimleri de paylaşılacaktır.