Stil sahibi Çekicilik Erkek Giyim Sergisi

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 31 Mayıs-14 Haziran

Açılış: 31 Mayıs 2024 Cuma; 18.00

Yer: santralistanbul Kampüsü, Enerji Müzesi

 

Sergi, FBA 352 erkek giyim dersinden proje çıkaran 23 öğrencinin katılımı ile oluşmaktadır. Her öğrencinin kendi tasarım dilini yansıtan özgün temalar; moda tasarım unsurlarından silüet – kalıp/drapaj; doku – kumaş; ve renk bütünlüğünde daha kapsayıcı modern bir maskülenliğin araştırmasıdır. Öz bakımına, kendi duygu dünyasına, çevresine, ailesine ve kendi meraklarına daha fazla odaklanan bir erkek kimliği ekseninde yaşamına duygusal olarak daha fazla adanmış, daha yumuşak maskülen görünümlerin portreleri giyim usurlarına aktarılıyor. Birincil araştırmalarla özgün temalarda modern erkek görünümlerini hikayeleştiren projeler;  ikincil araştırmalarında 2024-25 erkek giyim tema ve renk trendlerini temel alıyor.

 

Erkek modasının kadın giyiminden ayrı temalar, etiketlerle kendine özgü dergiler, ve moda haftalarıyla bağımsızlık kazanmakta olduğu bir dönemin içindeyken, erkek ve kadın giyim sektörlerinin birbiri içine geçişlerini görüyoruz. Podyumlarda aynı defile içinde hem kadın hem erkek modeller bir arada yürürken; “cinsiyetsiz” , “ cinsiyet ayrımı gözetmeyen” veya “unisex” bir modanın yeniden canlanışına tanık oluyoruz. 1970 ve 80’lerdeki androjen moda günlerinin ilk zamanlarına benzer şekilde, ünlülerin etek ve elbise gibi kadın giyimi ile anılan parçaları giymesi yaygınlaşıyor. Erkek ve kadın giyim arasındaki sınırların aşamalı olarak belirsizleşmesi veya çözülmesi toplumsal cinsiyet tartışmalarının moda kültüründeki yansımaları olarak görülüyor. Birçok kişi kendini kadın veya erkek olarak tanımlarken, bu katı kutupluğun dışındaki cinsiyet kimliği tartışmaları aktivizmin ve akademik çalışmaların dışına taşarak modanın içinde yeni modern maskülen temaların doğuşuna zemin hazırlıyor. 

 

Sergi, modern erkek giyimde artan seçim ve çeşitliliğin yer aldığı benzersiz hikayelerle erkeklerin sadece belli renk şemaları ve silüetlerine memnuniyetine dayalı kısıtlı global stil arşivinin yerel ve global kültürel miras ile yorumlandığında genişleyebileceği alanlara bir davet niteliğinde. 

 

Projelerle ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Görseller