BİLGİ Umut Var

“BİLGİ Umut Var”, İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından insanlığa umut ve cesaret veren, ilham kaynağı olan iyilik hikâyelerinin desteklenmesine, bu hikâyelerin toplum tarafından bilinirliğinin artmasına ve yenilerinin teşvik edilmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlendi. Dünyanın iyi bir yer olduğu inancını perçinlemeyi hedefleyen projede Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı baz alınarak 33 hikâye belirlendi. Bu hikâyeler, “bilgiumutvar.com” web sitesi üzerinden halk oylamasına sunuldu ve 15 gün süren oylama sonucunda en çok oy alan 10 hikâyenin kahramanı, 13 Aralık 2018’de santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleşen "BİLGİ Umut Var" gecesinde duyuruldu.

İyilik Hikâyelerinin Kahramanları

AHBAP

AHBAP, Haluk Levent'in kurucusu olduğu ve tüm Türkiye’ye yayılan bir iyilik hareketi. Toplumda yardımlaşma ve dayanışma bilincini güçlendirmek, bilim ve sanat faaliyetlerinin yaygınlaşmasını sağlamak üzere yola çıktı. 18 ayda, 58 şehirde ve 7 bine ulaşan gönüllüsüyle çalışmalarına devam ediyor. Bugüne kadar 231 öğrenciye burs verdi. 1400 ailenin ihtiyaçlarını giderdi. 75 kez sokak hayvanlarının yardımına koştu. 139 kez kan ve kök hücre kampanyası düzenledi. Ayvalık ve Tire Ormanları için binlerce fidan dikti.

Atma! Tamir Olsun, Çocuklara Umut Olsun

Bursa Orhangazi'de yaşayan Muammer Kavazoğlu, "Atma! Tamir Olsun, Çocuklara Umut Olsun" adını verdiği projesiyle oyuncakların geri dönüşümünü sağlıyor. Kiraladığı dükkânda ülkenin birçok yerinden kargoyla gönderilen eski oyuncakları tamir ediyor. Kavazoğlu'nun annesi Şükriye Kavazoğlu da pelüş ve oyuncak bebekleri onarıyor. Toplanan oyuncaklar tamir edilip ihtiyaç sahibi çocuklara hediye ediliyor.

Bir Tebessüm İçin Derneği

Bir Tebessüm İçin Derneği, farklı hayatlar yaşayan insanların birbirlerinin yüzünde tebessüm yaratması için yola çıkmış üniversiteli gençlerden oluşuyor. Lise yıllarında bir araya gelen ekip, İstanbul’daki üniversiteli gençlerle Anadolu’da yaşayan halkın arasında bağ kuruyor. Gençlerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma alanında bilinçlenmelerini hedefliyorlar. Bu amaçla hayata geçirdikleri projelerden biri olan “Hayalperest Odalar” kapsamında, köy okullarında öğrencilerin kaliteli vakit geçirebilmeleri için içinde kütüphane, oyun alanı ve oyuncakların olduğu odalar inşa ediyorlar.

Enka İyilik Projesi

Enka İyilik Projesi, hastalıklardan korunma, tedavi ve kaliteli eğitim fırsatlarından yararlanma ihtiyacı duyan çocuklara destek sağlıyor. Çocuklara yardımlaşma kavramını erken yaşta öğreterek empati yeteneklerini güçlendiriyor, topluma faydalı ve çevresine duyarlı birer birey olarak gelişmelerine katkıda bulunuyor.

Hayat Tamircisi

Mardin'in Derik ilçesinde yaşayan Hasan Kızıl, engelli hayvanlar için yaptığı protezler sayesinde onların yürümesini sağlıyor. “Hayat tamircisi” olarak tanınıyor. Kızıl, kendi imkanlarıyla yaptığı yürüteç ve protezlerle bugüne kadar 300’den fazla hayvanın yürümesini sağladı.

Hayata Sarıl Lokantası

Hayata Sarıl, Ayşe Tükrükçü’nün evsiz, sokakta yaşayan, toplumun yok saydığı insanlar için iki sene önce başlattığı bir sosyal girişim. Beyoğlu’nda açtıkları Hayata Sarıl Lokantası’nda gündüz ücretli yemek servisi yapılırken akşamları evsizlere ücretsiz yemek dağıtılıyor.

Kitap Koala

Dünyada adaptasyonu en düşük olan hayvan “Koala”, okaliptus ağacı olmayan hiçbir yerde yaşayamaz, sadece okaliptüs ile beslenir. O yüzden okaliptusa sıkı sıkıya sarılır. “Kitap Koala” projesinde Koala kitaplara sarılıyor. Kitap satışından elde edilen bütün kâr sokak hayvanlarına aktarılıyor. Yaralı sokak hayvanlarının tedavisi sağlanıyor ve hayvan ambulansı sistemi finanse ediliyor.

Leyla'dan Sonra Gönüllüleri

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde öğrenci üç arkadaş, kronik hastalığı olan çocuklara umut verip hayata bağlamak amacıyla bir iyilik projesi başlattı. Zamanla tıp öğrencileri arasında iyilik büyüdü. Bugüne kadar 4 bin 719 kronik hastalığı olan çocuğun hayallerini gerçekleştiren “Leyla'dan Sonra Gönüllüleri” umut olmaya devam ediyor.

Öğretmen Mehtap Çevik, Kız Öğrencilerin Eğitimi İçin Destek Oluyor

Iğdır’da beden eğitimi öğretmeni Mehtap Çevik, Kız Çocuklarının Eğitimi Projesi'nin temsilcisi. Bölgede kız çocuklarının eşit eğitim hakkından yararlanabilmesi için çalışıyor. Öğrencilerinden Canan Şengül, annesini kaybedince okulu bırakmak zorunda kaldı. Derslerinde çok başarılı olmasına rağmen, kardeşlerine bakması gerekiyordu. Öğretmenin desteğiyle, yeniden sınıfına döndü ve okul birincisi olarak ortaokulu bitirdi.

Yarına Umut Ol

"Yarına Umut Ol" projesi, Berin Yıldırım ve Simay Salı'nın 2014 yılında başlattığı ve eğitimde fırsat eşitsizliğini azaltmak için attığı adımın adı. Köy okullarında projeler düzenliyor, çocukların yeteneklerini keşfetmelerine, geliştirmelerine ve en önemlisi geleceğe dair hayal kurmalarına yardımcı olmaya çalışıyorlar.