Sıkça Sorulan Sorular
Programa kabul edilebilmek için psikoloji alanında iş, staj ve/veya eğitim deneyimine sahip olmak gerekli midir?
Programa başvurmak ya da kabul edilmek için bir staj ya da iş deneyimi koşulu yoktur. Doğrudan ya da dolaylı olarak klinik psikoloji ile ilgili özellikle dezavantajlı gruplarla gönüllü çalışmalar yapmış olmak başvurunuzu güçlendirir.
Yazılı sınava çalışmak için önerebileceğiniz kaynaklar var mı?
Yazılı sınavın içeriği Değerlendirme Süreci bölümünde açıklanmıştır. Programımızın önerdiği belli bir kaynak kitap listesi yoktur ancak tanıtım toplantısında hocalarımız öneriler paylaşabilir. Bilim sınavında özellikle dikkat edilen nokta, ezberlenmiş bilgilerin aktarılmasından çok, doğru bilgi ile birlikte eleştirel düşünce, yaratıcılık ve soyutlama gibi becerilerin ne kadar kullanıldığıdır.
Mülakata nasıl hazırlanabilirim?
Mülakatın genel hatları Değerlendirme Süreci bölümünde açıklanmıştır. Mülakatta doğrudan bilgi sorusu sorulmamaktadır, dolayısıyla bir ön hazırlık gerektirmez. Neden klinik psikolog olmak istediğiniz, neden BİLGİ Kliniği tercih ettiğiniz, gelecekte kendinizi nerede gördüğünüzle ilgili derin bir şekilde düşünmüş olmanız ve bunu samimiyetle paylaşmanız yeterlidir.
Sınav ve mülakat İngilizce mi yapılıyor?
Yazılı Bilim Sınavı soruları İngilizce olarak veriliyor ve İngilizce olarak yanıtlamanız bekleniyor. Mülakatlar ise, istisnai durumlar hariç, Türkçe olarak yapılıyor.
İngilizce eğitim veren bir üniversiteden mezunsam bile İngilizce yeterliğimi belgelemek durumunda mıyım?
Evet, dil yeterliliğinizi belgelemeniz gerekmektedir.
Dersler İngilizce mi Türkçe mi yapılıyor?
Programımıza girmek ve başarıyla tamamlayabilmek için her iki dile de hâkim olmak gerekiyor. Derslerin tüm materyalleri İngilizce; sınav ve ödev değerlendirmeleri tamamen İngilizce olarak yapılıyor. Danışanların büyük çoğunluğu Türkçe konuştuğundan klinik egzersiz ve uygulamalar ile süpervizyon süreçleri ağırlıklı olarak Türkçe oluyor.
Başvuru dosyasında istenilen sınavların sonuç belgelerinin asıllarını mı koymam gerekiyor?
Başvuru dosyasında bu belgelerin fotokopileri yeterlidir. Kabul edilmeniz durumunda, kayıt esnasında bazı belgelerin orijinalleri istenebilir.
Programa bahar döneminde başlamak mümkün mü?
Hayır, program yalnızca Güz dönemi için öğrenci kabul etmektedir.
Başvuru takviminiz nasıl ve her yıl değişiyor mu?
Başvuru dönemi her yıl yaklaşık olarak aynı zamanda olmaktadır. Bir sonraki akademik yılın Güz döneminde başlayacak öğrenciler için başvuru ve kayıt süreci Nisan-Mayıs ve Haziran aylarında tamamlanmaktadır. Güncel tarihler Başvuru ve Değerlendirme Takvimi başlığında paylaşılır.
Programa özel öğrenci olarak başlamak mümkün mü?
Hayır, programa özel öğrenci veya misafir öğrenci kabul edilmemektedir.
Lisans derecemi Psikoloji dışında bir alandan aldım. Programınıza başvurabilir miyim? Kabul edilme şansım nedir?
Programımız ilkesel olarak bütün 4 yıllık lisans programlarından mezun olanların başvurusuna açıktır. Değerlendirme Süreci bölümünde belirtildiği gibi, lisansı Psikoloji ya da Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik olmayan adaylardan bazı temel dersleri tamamladıklarını belgelemeleri ya da Bilimsel Hazırlık senesi okumaları gerekmektedir.
Bilimsel Hazırlık düzeyinden kabul alan adaylar burs imkanlarından faydalanamamaktadır.
Programın değerlendirme komitesi lisans programına göre değerlendirme yapmamaktadır; ancak alan dışından adayların Yazılı Bilim Sınavında alandan başvuran adaylara yakın bir performans gösterebilmesi için buna yönelik ayrı ve daha yoğun bir hazırlık yapmış olması şarttır.
Daha önce başka bir yüksek lisans programı tamamlamıştım. O programdaki not ortalamam lisans not ortalamamın üzerindeydi. Başvuru dosyasına hangisine dair not döküm belgesini eklemeliyim?
İkisini de eklemelisiniz. Değerlendirme puanı hesaplanırken yüksek olan not döküm belgeniz dikkate alınacaktır.
Programınıza ikinci kere başvurmak istiyorum. Bu mümkün müdür? Mümkünse süreç nasıldır?
Programa yeniden başvurulabilirsiniz. Başvuru prosedürleri, kaçıncı kez başvurulduğuna bakılmaksızın aynıdır.
Daha önce başvurduğunuzda hazırladığınız, başvuru dosyanızdaki gerekli belgeleri güncellemek koşuluyla kullanabilirsiniz. Bu konuda programın idari asistanı Esra Akça ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. İletişim bilgileri için tıklayın.
Program süresince çalışabilir miyim?
Derslere %100 devam zorunluluğu vardır ve programın yoğunluğu sebebiyle tam zamanlı çalışma imkânı yoktur. Öğrencilerimizin bir kısmı kısmi-zamanlı, esnek işlerde çalışabilmektedirler. Bu programa devam edecek öğrencilerimizin iki yıl boyunca birincil uğraşlarının dersleri ve stajları olmasını bekliyoruz. Öte yandan, kısmi-zamanlı da olsa çalışmak zorunda olan öğrencilerimiz olduğundan, programın ders ve staj yükümlülüklerini belli günlere toplamaya çalışıyoruz.
Burs imkânları, miktarı ve koşulları nedir?
Programı kazananların listesi burs taleplerinden bağımsız olarak oluşturulmaktadır. Programa kabul edilen öğrencilerin başarı sıralamaları belli olduktan sonra, burs dağılımı başarı ve ihtiyaç ölçütleri birlikte değerlendirilerek yapılmaktadır.
Programınızın belli bir teorik/klinik yönelimi var mı?
Evet, programımızı Yetişkin alt-dalı için İlişkisel Psikanalitik, Çocuk-Ergen alt-dalı için Psikanalitik ve Zihinselleştirme Odaklı, Çift-Aile Terapisi alt-dalı için Sistemik ağırlıklı bütünleşik bir klinik program olarak tanımlayabiliriz. Programımızda psikanalitik ve sistemik ağırlığın yanında bilişsel-davranışçı ve hümanistik yaklaşımlar da gerek teorik ders düzeyinde gerekse de süpervizör düzeyinde temsil ediliyor. Programdaki bütün öğretim üyelerinin ve klinik süpervizörlerinin ortak özelliği, hangi yaklaşımı ağırlıklı olarak benimsemiş olurlarsa olsunlar, dogmatik olmamaları ve bütünleşik çalışmaya açık olmalarıdır.
Psikoterapi araştırmalarının geldiği noktada, en önemli iyileştirici/dönüştürücü faktörün terapi ilişkisi olduğunun bilinciyle öğrencilerimizi teorik ve pratik olarak bu ilişkinin karmaşıklığına ve kendilerinin bu ilişki içindeki varoluş hallerine dair farkındalıklarını arttırmaya özel bir önem veriyoruz. Öğrencilerimize, hangi teorik/klinik yönelimi tercih ederlerse etsinler, edinmelerinde ve kullanmalarında büyük fayda olan temel klinik formasyonu ve becerileri aktarmaya gayret ediyoruz.
Üniversitenizdeki kütüphane imkânları nedir?
Üniversitemizin Kütüphanesi'nde psikoloji, psikoterapi ve psikanaliz üzerine her geçen gün artan kaynaklardan oluşan bir koleksiyon mevcuttur. Ek olarak, üniversitemizde bilimsel dergi makalelerine erişimde önemli bir yere sahip olan elektronik veri tabanları konusunda da oldukça geniş bir koleksiyon var.
Bu veri tabanlarından programımızı ilgilendirenlerin listesi aşağıdaki gibidir:
Cambridge Journals Online, Academic Search Premier, PsycARTICLES, PsycINFO, Web of Science Social Sciences Citation Index, Oxford University Press Journals, Psychoanalytic Electronic Publishing, Sage Journals Online, ULAKBIM Databases
Programdaki eğitimim süresince bir uluslararası değişim programı ile yurtdışına gidebilir miyim?
Evet, programımız farklı yıllarda farklı kurumlarla ikili değişim anlaşması yapmaktadır. Programda kuramsal altyapı ve klinik deneyim edinme süreçlerinizi engellemeyecek şekilde değişim programı ya da yaz stajları kapsamında yurt dışına gidebilirsiniz. Kabul almanız halinde bu planlarınızı akademik danışmanınız ile birlikte netleştirebilirsiniz.
Programdan mezun olanların önünde ne gibi kariyer olanakları var?
Türkiye’de uzman klinik psikolog sayısı ihtiyacın çok altındadır. Programımızdan mezun olan uzman (klinik) psikologlar,
- Özel ya da kamu hastanelerinin ruh sağlığı birimleri/bölümlerinde
- Psikoterapi veya psikolojik danışmanlık merkezlerinde
- Rehabilitasyon merkezleri ve özel eğitim kurumlarında
- Klinik hizmetler sunan sivil toplum kuruluşlarında
- Çalışanları için klinik psikolog istihdam etmek isteyen büyük işyerlerinde
- Klinik psikolog istihdam eden ilk, orta ve yüksek öğrenim kurumlarında
- Huzurevlerinde
- Özel ya da kamu hastanelerinin/kliniklerin klinik psikolog istihdam eden (ve giderek daha da edecek olan) onkoloji, estetik cerrahi, transplantasyon, yapay döllenme, geriatri, vb. birimleri/bölümlerinde
- Klinik araştırma yapan kuruluşlarda
- Aile mahkemelerinde, cezaevlerinde
- Üniversitelerin psikoloji bölümlerinde asistan ya da okutman olarak çalışabilirler.
Bu çalışma alanlarına ek olarak öğrencilerimiz, yurtiçi ve yurtdışında doktora öğrenimlerine devam etmek için uygun bir donanıma sahip olarak mezun olmaktadırlar. Programımıza kabul edilen öğrencilerin az da olsa bir kısmı zaten klinik bir iş yaparken programa kabul edilmiş oluyorlar. Bir kısmı programa devam ederken bile klinik işler bulabiliyorlar.