Mezunlar

Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı mezunları özel sektör ve kamudaki sahne ve gösteri sanatları  kurum ve kuruluşlarının yanı sıra gönüllü ve diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik başta olmak üzere çeşitli pozisyonlarda çalışabilmektedirler. Mezunlarının iş alanlarından bazıları şunlardır:

  • Kamu ve özel tiyatro, opera, bale kurumları
  • Tiyatro, dans ve performans toplulukları
  • Etkinlik organizasyonu yapan şirketler  
  • Festivaller
  • Sahne ve gösteri sanatları merkezleri
  • Sahne ve gösteri sanatları inisiyatifleri ve sivil toplum kuruluşları 
  • Ulusal ve çokuluslu müzik şirketleri

Ece Manav
BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi/ İletişim Tasarımı ve Yönetimi Çift Anadal Mezunu

2020-2021 Akademik Yılı’nda bitirme stajımı 7 ay süreyle DasDas'ta gerçekleştirdim. Eğitimim boyunca edindiğim saha tecrübelerinin yanına eklemek istediğim prodüksiyon deneyimini, bir sahne sanatları kurumunda gerçekleştirmek mezuniyetim öncesi önem taşıyordu. Her ne kadar çalışma sürem pandemi dönemi içerisinde olsa da kurumun kapalı olduğu zamanları gerek çevrimiçi tiyatro yayınları için oyunların çekimlerini yaparak, gerekse dijitale içerikler üreterek ve yine dijital festivaller gerçekleştirerek geçirdik. Tüm deneyime ek olarak yaşadığımız anın koşullarına adapte olarak üretim yapmak, bu deneyimin en zorlayıcı ama keyifli yanı oldu. Kişiler ve sektörler için yeni bir dönemin başlangıcında tecrübesini edindiğim bu 7 ay, mesleğimde 'bugüne' göre şekil alabilmek için öğretici bir süreçti.


Damla Durman
BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi / Sahne Sanatları, 2020 Mezunu
Dansçı, Performansçı


Sahne Sanatları Alanı’nda multidisipliner bir eğitim süreci geçirdik. Birçok alandan farklı profesyonellerle çalışma şansım oldu. Bir festival düzenlemek uzun süredir hedefimdi. Bitirme projemin provaları sırasında pandemi dolayısıyla bir arada dans edebilme imkânımız kısıtlanmış oldu. Bir yandan da fiziksel olarak mevcut olamayacağımız mekanlara ekranlarımız aracılığıyla erişir olduk. Mezun olduktan bir yıl sonra düzenlediğim Uluslararası Çevrimiçi Doğaçlama Dans Festivali böylelikle doğmuş oldu. Festival aracılığıyla BİLGİ’deki hocalarımla ve BİLGİ’de gerçekleşen Beden Odaklı Sanat Atölyeleri’nde (BOSA) tanıştığım yabancı dansçılarla da iş birliği gerçekleştirdim. Mezun olduktan sonra daha iyi anladığım şeylerden biri şu: BİLGİ’li olmak yenilikçi, esnek düşünen, birçok disipline kucak açan bir yapıya sahip olmak demek. (Fotoğraf: Murat Germen)


Aylin Ocakoğlu
BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi, 2020 Mezunu

Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi (MAP) Programı’ndaki Tiyatro Tarihi, Çağdaş Tiyatro, Performans Sanatlarında Güncel Konular ve Işık Tasarımı dersleri sayesinde hangi alanda çalışmak istediğime, en önemlisi hangi alanda mutlu olacağıma karar verdim. Bölüme girmeden önce kafam karışıkken, mezun olduğumda hangi alanda çalışmak istediğimi biliyordum. GalataPerform ile mezuniyet projemiz sırasında tanıştım; şimdi yaklaşık bir yıldır GalataPerform’da Yönetici Asistanı olarak çalışmaktayım.


Evrim Zeybek
Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi / Sahne Sanatları ve Psikoloji Çift Anadal Mezunu

2019 yılında Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Sahne Sanatları Alanı’ndan; ardından 2020’de ise ikinci ana dalım olan Psikoloji Bölümü’nden mezun oldum. Alice Müzikali, Dünyada Karşılaşmış Gibi, Terk, Evlat, Kürk Mantolu Madonna gibi tiyatro oyunlarında Yapım Sorumlusu olarak görev aldım, ayrıca bir kısmının yapımında görev alırken eş zamanlı BİLGİ’deki eğitimimi sürdürdüm. Geçtiğimiz senelerde KREK’in Bir Başkadır adlı Netflix dizisinde Hukuk Koordinatörü, 10 Bin Adım adlı Gain dizisinde Yapım Koordinatörü ve Muhasebesi görevlerinde yer almış olmakla birlikte, Podacto isimli yeni nesil radyo tiyatrosu projesinde Hukuk ve Finans Sorumlusu görevimi sürdürüyorum. Ayrıca dijital dizi ve film projelerine freelance telif danışmanlığı yapmaya devam ediyorum.


Erkan Akbulut
BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi / Sahne Sanatları, 2020 Mezunu

Oyuncu, Performansçı

Burada en çok “esnekliği”, her koşulda “devinmeyi”, bolca “düşmeyi” fakat her seferinde ayağa kalkmayı öğrendik. Eğitmenlerinin, birer öğrenciden ziyade “meslektaş” yetiştirdiğinin bilinciyle davrandığı bir bölüm BİLGİ Sahne Sanatları. Öyle inanıyorum ki; sahne sanatçısı olarak var olmaktan da önce tecrübe ettiğiniz şeyler ve “temas ettiğiniz” tüm insanlarla beraber yaşama dair perspektifinizin temellerini attığınız veya inandığınız, doğru kabul ettiğiniz her şeyi yerle yeksan edip tekrardan oluşturduğunuz bir süreçle karşılaşıyorsunuz. Bu da sanatsal çerçevenizi doğrudan etkiliyor elbette. Eğitimime devam ederken dışarıda da her dönem bir projenin içerisinde yer alarak oyunculuk çalışmalarımı sürdürdüm ve şimdi yine bölüm aracılığıyla tanıştığım arkadaşlarımla yaptığımız işler dâhil olmak üzere, çeşitli tiyatro ve kamera önü projelerinin içerisinde bulunuyorum. Kulağıma küpe ettiğim onlarca kavrayış, bileğime takıp gittiğim birkaç altın bilezik var şimdi geriye bakınca. Bölümde geçen süreci bir arkadaşımın “yaratıcı süreç” dersinde tesadüfen giydiği bir t-shirt üzerindeki yazıyı hatırlayarak bitireyim: “Hayat bir yolculuk, yolculuk bir hayat. Geçişlerin tadını çıkar.”


Seril Aksoy
Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi 2020 Mezunu

Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi bölümünde eğitim hayatıma devam ederken kültür sanat alanında edindiğim teorik bilgileri bir yandan pratikte deneyimleme fırsatı buldum. Bölümün bana kazandırdığı yenilikçi, araştırmacı ve eleştirel bakış açısıyla özellikle tiyatro alanında üretim yapmaya başladım. Farklı topluluklarda reji, oyunculuk ve ışık tasarımı faaliyetleri yürüttüm. Şimdi lisans hayatım biterken şunu daha iyi anlıyorum: Öğrenmek hayat boyu süren bir süreç. Sürekli değişen ve yenilenen bu alanda ben de bu yenilikleri takip ederken zaman zaman sorgulayacak ve sahne etiğini kaybetmeden öğrenmeye devam etmeye çalışacağım.


Aykut Aydın
BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi, 2018 Mezunu

Etkinlik Tasarımı ve Yönetimi / Sahne-Saha Amiri, Tur Menajeri

Çoğu insanın aksine erken başlayan profesyonel kariyerim, 4 yılın sonunda Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi bölümü sayesinde akademik ve kültürel bilgi birikimle daha da emin adımlarla ilerledi. Lisans eğitimim sürerken bir yandan derslere girip bir yandan da Pozitif Müzik bünyesinde çalışmaya başladım. Ülke çapında birçok festival, özel şov ve stadyum konserinde çalıştıktan sonra serbest çalışan olarak hayatıma devam ettim. Hala yurt içinde ve yurt dışında birçok festivalde ve kurumsal etkinlikte sahne veya saha operasyonları yürütürken; Türkiye’nin önde gelen pop sanatçılarından biri için tur menajerliği yapmaya devam ediyorum. Çalışma şansı elde ettiğim ya da sektörde önemli pozisyonlarda bulunan insanlardan alanımla ilgili dersler alırken, sahne sanatları ve diğer dallarda vizyona sahip birçok eğitimci sayesinde alaylı kimliğime dünyanın geri kalanında da geçerliliği olan bir üniversite diploması eklemiş oldum. Kültür-Sanat sektöründe çalıştığım birçok kurum ve mekânda bölümüzden mezunlarla karşılaşıyorum, benzer dünya görüşüne sahip olup aynı dili konuşabildiğim insanlarla bir arada olmaktan büyük keyif duyuyorum.


Yiğit Daldikler
BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi / Sahne Sanatları, 2014 Mezunu
Berlin Sanat Üniversitesi, Yüksek Lisans Öğrencisi
“Sanatsal üretim sürecinin dönüştürücü etkisi altında kendi özgün dilini şekillendiren temellerin atıldığı, bu temellerin yoğun olarak tartışıldığı; çok değerli deneyimlerin, üretme sancısının, fikirlerin ve insanların kazanılmasına olanak sağlayan bir üretim alanı BİLGİ Sahne Sanatları.
Sanat eğitimi almaya karar vermek çıktığınız yolculuğun en cesur ilk adımı. Bu yolculuğa BİLGİ'den hareketle başlamak ise bu yolculuğun sonuç değil süreç olduğunu fark edeceğiniz, en özgürleştirici durak. Benim de kendi adıma 'Ne olacaksın mezun olunca?' sorusuna en doğru cevabı bulduğum yer oldu Sahne Sanatları. Sorunun cevabına gelince, yanıtım: İnsan."


Zeynep Toy
BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi, 2009 Mezunu
Proje Koordinatörü / Müzeolog, Tetrazon Yapı Tasarım ve Prodüksiyon
"Kültür ve sanat alanındaki profesyonel çalışmalarım, Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi bölümündeki lisans eğitimimle birlikte eş zamanlı olarak başladı. Bu bölüm, katıldığım teorik derslere ek olarak, sanat ve kültür alanındaki projelerde yer almamı sağladı. Ayrıca bölüm hocalarımızın desteğiyle birlikte kültür-sanat alanında kendimize ait yeni projeler üretebilme şansı da yakaladım. Hem yaratıcı fikirlerle tanışma fırsatını hem de öğrenciliğim süresince bana deneyim kazandıran iş imkanlarını bu bölüm sayesinde yakaladım.  Bugün bu bölümden aldığım eğitim sayesinde müzecilik alanındaki faaliyetlerime hem yönetimsel hem de sanatsal olarak yürütebilmekteyim."